Saturday 15 October 2011

AIR PERIUK

Resepi : Air Periuk

Bahan-bahannya (bergantung kepada berapa banyak anda nak buat)
300 gram halia
3cm kunyit hidup
3 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
1 sudu teh bunga cengkih
1 sudu teh lada hitam
½ sudu teh jintan manis
½ sudu teh jintan putih
½ sudu teh rempah biji
½ sudu teh .....
1000ml air putih



Cara-caranya
Campurkan semua bahan-bahan di atas dan masak sehingga mendidih. Kalau guna periuk yang diperbuat daripada tanah lagi elok.

Cara digunakan dan khasiatnya:

Air periuk ini diminum suam sebanyak 2 kali sehari. Seeloknya diminum sebelum makan tengah hari dan malam. Kalau dah sejuk sebelum minum panaskan sahaja. Baik untuk kesihatan dalaman terutama untuk ibu-ibu yang sedang berpantang. Air ini boleh juga sebagai alternatif untuk memanaskan badan dan bagi yang tidak sukakan jamu atau air akar kayu yang pahit.
Untuk kebaikan bersama di sini saya konsikan juga khasiat-khasiat bahan utama yang digunakan.
Halia atau nama saintifiknya Zingiberaceae officinale Rosc berkhasiat digunakan oleh wanita baru bersalin untuk membuang angin dan memanaskan badan. Halia tua boleh digunakan untuk tulang sengal dan terseliuh. Sejenis halia yang hidup di China boleh dijadikan penawar untuk penyakitatritis dan reumatisme.8.
Kunyit atau nama saintifiknya Curcuma domestica Val. digunakan untuk merawat masalah pembuangan air kencing yang kerap, membuang angin, penyakit kulit dan bengkak-bengkak serta luka-luka kecil.

No comments:

Post a Comment