Monday 3 October 2011

Resepi untuk dikongsi bersama.....Tomyam Spaghetti untuk perut melayu.....

500 gram udang basah dibuang kulitnya
500 gram sotong butih buang juga kulit yang luar tu ya...cantik sikit
500 gram isi lala. Ini optional.....
Setengah packet isi ketam dipotong dadu
Sebatang carrot dipotong nipis
Sedikit bunga kubis dipotong kecil
Satu packet babycorn dipotong kecil
4 kiub perencah tomyam dihancurkan dengan sedikit air panas. Bagi yang biasa gunakan perencah packet gunakan 2 packet.
Sedikit cili padi
1 ulas bawang besar atau 5 ulas bawang kecil
5 ulang bawang putih
2 sudu cili boh atau 10 tangkai cili kering dikisar ini optional bagi yang suka pedas.
1/2 packet Spaghetti
Sedikit kicap
3 helai daun limau purut

Cara-caranya
  1. Rebus spaghetti selama 10 minit. Campurkan 1 sudu minyak atau mentega supaya tidak melekat.
  2. Setelah itu toskan.
  3. Tumiskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan cili boh sekiranya mahu pedas.
  4. Masukkan cili padi dan daun limau purut.
  5. Setelah naik bau masukkan perencah tomyam.
  6. Kemudian masukkan carrot, bunya kubis dan babycorn. Masak sehingga sayuran empuk dalam 10 minit.
  7. Setelah itu masukkan udang, stong dan bahan laut yang seperti disenaraikan di atas.
  8. Bila kesemua bahan telah agak masak masukkan spaghetti. Gaulkan rata dalam 5 minit.
  9. Masukkan kicap secukup rasa.
  10. Boleh dihidang berkuah atau pun kering.....
Hidangan sedia untuk dinikamati...

No comments:

Post a Comment